Hvornår må børn sidde på selepude?

I Danmark er der lovgivning omkring, hvornår børn må sidde på en selepude i bilen. Det er vigtigt at følge disse regler for at sikre, at børnene er beskyttet, hvis der skulle ske en ulykke.

Ifølge loven skal børn, der er under 135 cm høje, altid være fastspændt i en godkendt autostol eller selepude under kørsel i bil. Det er kun tilladt at benytte en selepude, når barnet er mindst 3 år gammel og vejer mindst 15 kg.

En selepude er en slags forhøjning, som børn kan sidde på, så sikkerhedsselen sidder korrekt over skulderen og hen over hoften. Selebæltet skal altid være fastspændt og sidde stramt over barnets skulder og hen over hoften.

Husk på at giv barnet tøj på, der gør, at barnet ikke glider på selepuden. Baby- og børnetøj kaldes babykleding-en-kinderkleding på hollandsk – hvis der er folk, der for eksempel skal købe børnetøj i Holland.

Selepuden skal passe barnets størrelse og vægt

Det er vigtigt at vælge en selepude, der er egnet til barnets størrelse og vægt. Der findes forskellige typer af selepuder på markedet, og det kan være en god idé at rådføre sig med en fagperson eller læse anmeldelser fra andre forældre, inden man køber en selepude.

Det er også vigtigt at huske på, at selvom barnet er gammelt nok til at bruge en selepude, kan det stadig være mere sikkert at fortsætte med at bruge en autostol, indtil barnet når den anbefalede højde på 135 cm. Autostole tilbyder generelt mere støtte og beskyttelse end en selepude.

Det er vigtigt at sørge for, at barnet altid er fastspændt korrekt, når det sidder på en selepude. Hvis selen sidder for løst eller forkert, kan det være farligt i tilfælde af en ulykke.

Det kan også være en god idé at lære børnene, hvordan de selv kan fastspænde selen korrekt, så de kan være med til at tage ansvar for deres egen sikkerhed i bilen.

Husk, at sikkerhed altid bør komme først, når det handler om at transportere børn i bilen. Ved at følge de danske regler for selepuder og autostole kan man sikre, at børnene er beskyttet, når de er på vej.

Udarbejdet med inspiration fra kider-mode.